BERWICK STREET

Public art commission for

Latitude Architects & PMB Holdings

2015 - completion due 2018

DESIGNS - 1st to 3rd floor panels

 
  Berwick Street Elevation, 2018 .

Berwick Street Elevation, 2018.


J_LEMAN5.jpg
B-R1C5.jpg
D_MAROT3.jpg
H-R1C2.jpg

The sourced images from Huguenot artists were used as a mask to create a colour layer of detail underneath the Rose Window geometry. 

The colour palette was chosen to be warmer on Berwick Street and cool on Hopkins St with the details in complementary colours. 

The original brief for the panels was for glass rain-screen cladding to be digitally printed using ceramic inks that bond with the glass during heating.  A year later there was a decision to move to aluminium cladding using perforation or laser-cutting, with powder coating for the colours. 

MAROT_VEC.jpg

The change in process meant that the 'masks' had to be transformed into vectors through tracing elements from the source material.  

null

The designs are mirrored vertically and horizontally, appropriating architectonic uses of natural materials and maintaining a symmetry through the centre of each panel. 

JB_vec.jpg

Whilst the main images contained easy to follow geometrical forms, for the prints of J-B. Monnoyer I chose to freeform the tracings and allow pattern to come through repetition and mirroring. 

BERWICK_3LAYERS.jpg

Powder coating dictated the potential colours be chosen from a RAL chart.

BERWICK_3LAYERS_ROSE.jpg

The Rose Window was laid across an evenly distributed configuration of panels.

3_layers_BER.jpg

The layers are physically separated by 5mm allowing for the shadow to play with the detail and colour.

PERF.jpg

The final detail is the incorporation of perforated holes that match metal screens on the southern part of the elevation.

ber1.jpg
ber3.jpg
ber4.jpg
 

for Hopkins Street Elevation please click below...


 

© copyright Tom Gallant 2018, all rights reserved. None of the content of this website may be reproduced without prior written consent.